UMETNICA KICKI YANG ZHANG KORISTI SVOJ RAD KAKO BI SE POVEZALA SA SVETOM

Kicki Yang Zhang je započela karijeru kao veoma talentovana šminkerka, ali vrlo brzo je pokazala da je zapravo mnogo više od toga. Svoju ljubav prema crtanju pretvorila je u veoma uspešnu ilustratorsku karijeru. Iako ima samo 24 godine, Kicki na Instagramu već prati više od 300 hiljada ljudi. Jedinstvene, rukom crtane ilustracije obično su prepune boja i evociraju uspomene i iskustva umetnice.

Ona i Reebok su nedavno ostvarili saradnju, kada je Kicki kroz svoj rad ispričala priču čuvene patike Classic Leather Legacy. Kao umetnica koja pripada generaciji Z, ona stvara svoje nasleđe tako što na društvenim mrežama gradi zajednicu, pozivajući svoje fanove na interakciju i deljenje njihovih autorskih radova.

Reebok: Zašto umetnost? Kako je sve počelo?

Zhang: Ako me pitate kako sam odlučila da se bavim umetnošću, moram da priznam da je moja mama zaslužna za to. Ona je oduvek htela da bude umetnica, što je u vreme kineske kulturne revolucije bilo nemoguće. Kada je odrasla i imala dovoljno novca da kupi pribor za slikanje, već nije imala vremena da se bavi umetnošću, pa je tu ljubav prenela na sestru i mene. Počela sam da slikam čim sam sa dve ili tri godine naučila da držim olovku. Nisam imala previše prijatelja kada sam bila dete, tako da sam mnogo vremena provela crtajući. Za mene je i šminkanje slikanje, samo na drugačijem„platnu“. Nikada nisam pomislila da bih mogla da zarađujem baveći se ilustracijom, ali možda je lepota upravo u tome. Većinu vremena ne izgleda kao da radim i onda sam više nego srećna.

Reebok: Da li su tvoja umetnost i inspiracija evoluirali?

Zhang: Mislim da je najvažnije isprobavati različite stvari. Često me pitaju kako sam razvila svoj umetnički stil. Iskreno, bio je to dug put, sačinjen od niza proba i grešaka. U redu je pronalaziti inspiraciju i kopirati druge na samom početku zbog vežbe, ali jednom kada osetite da ste uvežbali tehniku, onda treba da počnete da istražujte. To je lepota umetnosti.

Reebok: Da li si kroz umetnost gradila i veze sa ljudima?

Zhang: Definitivno. Kroz društvene mreže sam otkrila mnogo kreativaca i povezala se sa ljudima širom sveta. Čak i kada se bavite drugačijim vidom umetnosti, postoji toliko načina da se kombinuju različiti medijumi i zajedno stvara nešto potpuno novo i drugačije.

Reebok: Šta te najviše inspiriše dok stvaraš? Na šta si fokusirana?

Zhang: Mislim da je moja umetnost uglavnom vezana za moje postojanje. Život je kao putovanje na kome saznajemo ko smo i kakvu energiju želimo da prenesemo svetu. Umetnost je samo jedan od načina da se to uradi.

Reebok: Šta te je inspirisalo u projektu posvećenom silueti Reebok Classic Leather Legacy? 

Zhang: Bila sam inspirisana knjigama iz antropologije koje sam čitala. Mislim da je fascinantno kako homo sapijensi evoluiraju kroz vreme. Mi smo jedina vrsta sposobna da misli o apstraktnim stvarima i istovremeno se služi kompleksnim jezikom kako bi ih opisala. To je koren umetnosti.

Reebok: Šta bi poručila ljudima iz kreativnog sveta koji nisu sigurni ka čemu da usmere svoj rad?

Zhang: Imati kreativnu blokadu je potpuno normalno. Mislim da je greška u tome što vršimo preveliki pritisak na sebe, viđajući na mrežama ljude koji su nešto već napravili i čini nam se da su mnogo uspešniji od nas samih. Treba se vratiti korak unazad, razmisliti o stvarima koje su nas ranije inspirisale. U redu je zastati, napuniti energiju i krenuti ispočetka.