REEBOK CROSSFIT GAMES

CrossFit je sve popularniji u Srbiji pa verujemo da si već čuo za CrossFit treninge.... Da, znamo da neki ljudi prosto ne prestaju da pričaju o ovom sportu :) Možda još uvek ne znaš šta sve CrossFit podrazumeva, ali sigurno znaš da su treninzi vrlo intenzivni. Ili si možda već u CrossFit-u, kao verni član lokalnog box-a. Možda si čuo da ostali članovi govore o CF Igrama, ali nisi siguran kakvo je to takmičenje. Pošto čuvene “Igre“ počinju ove nedelje od 3 do 6. avgusta, vreme je da nešto i naučimo. Krenimo od osnova.

Šta je CrossFit?

CrossFit je jedinstveni režim treninga sa kojim se počelo 2000. godine sa namerom da se osmisle funkcionalni pokreti, tj aktiviraju osnovni pokreti mišića koji su nam svakodnevno potrebni, u različitom okruženju. Podizanje težina, gimnastika, trčanje, plivanje – sve su ovo delovi trening rutine koji čine CrossFit. Ključna razlika između CrossFit-a i drugih fitnes režima je u intenzitetu. U CrossFit-u sportisti ne rade sklekove i čučnjeve na uobičajen način, već ih istovremeno izvode visokim intenzitetom. Pa, u čemu je poenta? Cilj CrossFit-a je da se poboljša fizička spremnost i utiče na zdravlje osobe, kako bi bila fit za ceo život. Ali, kao i u svakom drugom sportu, neki CrossFitt-eri se razlikuju od drugih, i to je momenat kada „Igre“ ili popularno „The Games” postaju važne. Reebok CrossFit Games je najbitniji događaj u godini i predstavlja ultimativni test fitnesa.

Direktor CrossFit Igara Dave Castro održao je prve „Igre“ na njegovom porodičnom ranču u Aromasu u Kaliforniji, 2007. godine. Od tada, CrossFit je sve popularniji, a samo takmičenje je raslo iz godine u godinu. Danas, da bi se sportista kvalifikovao za „Igre“ mora da učestvuje na još dva takmičenja, Open i Regionals, sve dok na kraju ne ostane najboljih 40 muškaraca, 40 žena, 40 timova, 80 tinejdžera i 240 mastera. Broj učesnika se smanjuje na osnovu njihovih veština, snage, izdržljivosti i svi dolaze na „Igre“ kako bi osvojili titulu „Najfit na svetu“ (The Fittest on Earth).

Da li smo spomenuli da takmičari ne znaju šta ih čeka do samog početka igara, pa čak i do samog momenta izlaska na teren, ne znaju koje su zadate vežbe, kao ni sam koncept i tok takmičenja.

Razmišljaš da sutra pratiš „The Games”...ali se prvi put susrećeš sa CrossFit-om? Budi siguran da ćeš pravila takmičenja lako razumeti i da ćeš uživati.

Rezultati takmičara se porede u svakoj vežbi pokazujući koliko je svaki takmičar individualno ostvario poena. Jednostavno je, kao što je i pobednik onaj koji prvi pređe cilj u bilo kom drugom sportu.

Na kraju nedelje, oni takmičari koji sakupe najviše poena u pomenutim kategorijama proglašavaju se za “The Fittest on Earth”.

Ovogodišnje “Igre” će se prvi put održati van Kalifornije, u Alliant Energy Center-u u Medisonu u Viskonsinu, od 3. do 6. avgusta.

Prenos takmičenja uživo možeš da pratiš na CrossFit’s Facebook page i website, i uživaš gde god da si.

Dobro došao u CrossFit svet :)