AZTREK OG I STREET STYLE DEVEDESETIH IZ UGLA NAŠIH POZNATIH MUZIČARA, DIZAJNERA I INFLUENSERA

Kako su patike formirale kulturu i identitet jedne generacije

 

Za DJ Premu, hip hopera Reksonu, kolekcionara Marka Đorđevića i dizajnera Nikolu Radojčića, poznatijeg po brendu DechkoTzar, jedna stvar je zajednička - ljubav prema patikama koje odišu retro izgledom. Ono što ih spaja jeste Aztrek, Reebok model koji ih vraća u detinjstvo, i koji je  zasigurno formirao identitet jedne streetstyle generacije.

Za ove momke patike predstavljaju više od običnog komada obuće. One su centralni deo njihove kulture i stila. DJ Prema i Reksona godinama vladaju rep i hip hop scenom na našim prostorima, Braća Burazeri postavljaju standard kad je grafički dizajn u pitanju, a Maks je najveći kolekcionar patika u Srbiji.

Kada neko poseduje preko 400 pari patika, kao Maks, ne možemo a da se ne zapitamo na osnovu kog kriterijuma bira svoj sledeći “eksponat”.

 

Patike obično biram tako što prvo moraju da mi izazovu neko osećanje. Iskreno, retko kupujem najnovije modele prepune tehnologije i nekih neverovatnih priča, više volim da me patika podseti na nešto, na detinjstvo, na školu, na miris bloka u sred leta, a upravo mi je Reebok Aztrek OG izazvao baš to, vratio me u neke lepe dane detinjstva.

Maks Streetlife

 

Na veliku radost svih ljubitelja street style-a model Reebok patika Aztrek OG, koji je oduševljavao generacije tokom 90-ih godina u predstojećoj sezoni sačuvao sve najvažnije i najprepoznatljivije odlike - oblik, kvalitet, kao i duh "ulične" kulture. Pored svih ovih vrednosti, postoji još prilično dugačak spisak razloga zbog čega su ljudi jedva čekali da se u Tike radnji pojavi primerak „osveženog“ Aztreka.

 

Autentičnost je ono što je Reebok izbacilo u prvi plan. Moramo biti svesni činjenice da je ovaj sportski brend ubedljivo najstariji na tržištu i da je bio inspiracija ostalim brendovima koji su nastali posle njega - kaže DJ Prema, jedan od najvećih poznavalaca i ljubitelja patika na ovim prostorima.

DJ Prema

Obožavalac ovog retro modela, Maks, uspeo je da ljubav prema patikama pretvori u posao i oproba se u sportkoj industriji, a svoje znanje sada rado deli i na društvenim mrežama. Kako kaže, retro stil ga posebno privlači.

Moda se definitivno vraća. U stvari, vraća se ono toplo i ljudsko koje se vremenom uz napredak tehnologije, sintetike i plastike izgubilo. Posebno mi je drago što je novo izdanje Aztrek modela gotovo identično kao prvo izdanje. Imam originalnu patiku iz 1993. godine sa kojom sam mogao da uporedim ovaj retro OG i osim minimalnih razlika u podeli boja na jeziku i HXL komorama u peti, drugih promena nema. Materijal i kvalitet su isti, što je sjajno. Čak su i boje identične - objašnjava Maks.

Uspešni grafički dizajneri, Braća Burazeri, su se tokom devedesetih, kako Nikola kaže, „ložili“ na košarku. Šek i Šon Kemp su im bili idoli, a oni su nosili upravo Reebok. Kempove crno-zelene Kamikaze 1 su im I dalje na listi „nikad nabavljenih“ patika i to su samo neki od razloga zašto su emotivno vezani za ovaj brend. Aztrek OG dočekali su širom raširenih ruku. Po otvaranju kutije prvi komentar je bio:

 

E zbog ovoga smo se ložili i crtali patike u sveskama. Sada rado nosimo Club C patiku, pošto ide uz svaku odevnu kombinaciju, a željno iščekujemo i svako reizdanje Instapump-a, GL6600 i Ventilator modela.

Braća Burazeri

Osim svojih prvih patika, Aztrek OG, poznatog hip hop izvođača, Reksonu, za Reebok vezuju i prvi muzički koraci.

 

Aztrek ima neponovljiv dizajn kojim dodaje nešto posebno bilo kojoj odevnoj kombinaciji. Reebok je uvek podržavao hip hop kulturu i izvođače. Na početku karijere mog benda, to je bio prvi brend sa kojim smo sarađivali i sa kojim smo uradili par sjajnih projekata koji su mi i sada posebno dragi.

Reksona

 

U industriji patika danas nije lako biti autentičan. Poslednju deceniju obeležili su modeli koje su, kako muškarci, tako i žene, uniformisano nosili. Na trenutak kao da se izgubila ona raznovrsnost i unikatnost koju su imali modeli devedesetih godina. DJ Prema ovu pojavu objašnjava nedostatkom inspiracije kod mladih dizajnera.

 

Mislim da mladi dizajneri imaju teži posao jer je skoro sve već napravljeno u prošlosti. Super je što postoji ogromna kolekcija klasika koji bi mogli da se vrate na velika vrata, a da izgledaju futuristički.

 

Osvežen za novu kolekciju jesen/zima 2018, Aztrek OG predstavlja spoj upečatljivog retro stila, duha ‘90-ih i autentične forme. Na radost ljubitelja ovog modela, Hexalite tehnologija je zadržana, uz osnovne proporcije, visinu patike, baš kao i neke druge odlike prve verzije, poput belog gornjišta sa crnim brendingom i prepoznatljivih 3M refleksivnih tačaka.

 

Reebok Classic Aztrek OG muški modeli su dostupni u Tike šopu u Beogradu, u Ulici Kralja Petra 24.